Willa nr 02 od ShaarOffice w Sadra City, Iran

Willa nr 02 od ShaarOffice w Sadra City, Iran

Projekt:Willa nr 02
Architekci:ShaarOffice
Lokalizacja:Sadra City, prowincja Fars, Iran
Powierzchnia:1830 stóp kwadratowych
Zdjęcia:Parham Taghioff

Willa nr 02 od ShaarOffice

Willa nr 02to współczesny projekt pomyślany jako dom wakacyjny dla klientów, którzy chcieli spędzić wolny czas w weekendy. Uderzająca biała fasada willi wyróżnia się jako charakterystyczny punkt orientacyjny na tle surowego, piaszczystego krajobrazu.
Zaprojektowany przez ShaarOffice, został celowo umieszczony na wzgórzu w Sadra, w pobliżu prowincji Sadra City of Fars w Iranie. W ten sposób willa otworzyła się na wspaniałe panoramiczne widoki na równiny regionu.

Zaprojektowanie Willa o powierzchni 2000 m2 to jeden z projektów, który został po raz pierwszy zaoferowany i ostatecznie wdrożony przez nasze studio architektury w 2014 roku. Willa znajduje się w SadraCity (niedaleko Shiraz). Klient miał dwie sąsiednie 1000 m2 ziemi i chciał wybudować małą willę przy ograniczonym budżecie na wolny czas w weekendy.

Po zwiedzaniu zwróciliśmy naszą uwagę na mocne i słabe strony regionu. Lokalizowanie na zboczu wzgórza i przegląd wille i ogrody są główne cechy witryny. Natomiast strome nachylenie zarówno w kierunku wzdłużnym, jak i transektowym było kontrowersyjnym zagadnieniem, które należało wziąć pod uwagę. Ponadto, aby utrudnić zwiedzanie sąsiedniej góry, należy wziąć pod uwagę rozwiązanie.

ShaarOffice

Mimo miejskiego ustawodawstwa zbudować willę dwupiętrową (od wysokości budynku bezpośrednio związanego ze zwiedzaniem wspinaczy); po długich negocjacjach z gminą, postanowiliśmy zaprojektować willę w dwóch oddzielnych masach dla strefy prywatnej i publicznej na tym samym piętrze, aby rozwiązać poprzeczne nachylenie topografii regionu. Ponadto ocena górzystych przestrzeni publicznych doprowadziła do zlokalizowania mas w taki sposób, aby przestrzenie zewnętrzne miały jak najmniej widoku na publiczne przestrzenie góry. Wreszcie, te dwie masy zostały umieszczone na podłodze w oparciu o nachylenie topografii. Po ustabilizowaniu głównych objętości i przybliżonego wstępnego ukształtowania planu oceniono powierzchnie zewnętrzne budynku. Aby uzyskać najszerszy widok równiny w jednym ujęciu, część publiczna budynku obróciła się do pewnego stopnia. Ponadto, ze względu na spektakularny widok na górę, kilka okien znajduje się z tyłu budynku.

Nieodłączną częścią projektowania podczas całego procesu projektowania było zastosowanie dużych okien, aby zapewnić budynkowi najwięcej światła dziennego w ciągu dnia i szeroki widok na równinę.

ShaarOffice





















Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: