Willa G od SCAPE w Sorengo w Szwajcarii

Willa G od SCAPE w Sorengo w Szwajcarii

Projekt:Willa G
Architekci:SCAPE
Lokalizacja:Sorengo, Szwajcaria
Powierzchnia:3 659 stóp kw
Zdjęcia:Francesco Mattuzzi

Willa G od SCAPE

Villa G to nowoczesny dom rodzinny położony w Sorengo w dzielnicy Lugano w Szwajcarii. Został zaprojektowany przezSCAPE, włoskie studio, które zbudowało ten dom wokół kontrastujących tomów, które powstają z ziemi.
Znajduje się na stromym zboczu wzgórza, w pobliżu chronionego drewna. Działka również otwiera częściowy widok na grzbiet górski nad pobliskim jeziorem.

Dom rodzinny G w Sorengo, na skraju Lugano w Ticino, to kategoria willi, którą Palladio-1 przedstawił jako kontrast z kamienicą. Miejsce, długi wąski pas ziemi na stromym zboczu, jest częścią pagórkowatego obszaru, graniczącego na jego krótkich bokach przez prywatną drogę i inną nieruchomość.

Na długich bokach jest otoczone innym miejscem, które się rozwija i drewnem, które jest prawnie związane. Aby cieszyć się pięknym widokiem na góry i część jeziora, poziom gruntu musi zostać podniesiony o trzy metry. Iñaki Abalos określiłby Villa G jako produkt pragmatyzmu.

Przestrzenie są wyartykułowane zgodnie z precyzyjnymi życzeniami klienta, takimi jak fakt, że wszystkie główne pomieszczenia mieszkalne na parterze, z drugim piętrem przeznaczone tylko do pokoju gier, strefy dla gości i solarium z podgrzewanym basenem. Jako dom nie jest ani za duży, ani za mały. Jest w nim miejsce na wszystko, co jest potrzebne każdemu członkowi rodziny, aby żyć życiem autonomicznym.

Plan obejmuje wymianę otwartych, przeszklonych obszarów i zamkniętych woluminów, aby pomieścić strefy techniczne i usługowe, a także zamknięte pomieszczenia, takie jak badanie. Od wejścia, położonego nieco ponad dwa metry od drogi, długi korytarz przechodzi przez całą główną podłogę, rozszerzając się, gdy dociera do salonu i jadalni. Dom to system, który odbija się w przestrzeni. Villa G została zaprojektowana tak, aby umożliwić otwarcie wszystkich wewnętrznych obszarów drewna: dzięki temu architektura może stać się filtrem środowiskowym. Centralne patio zwiększa jeszcze ważniejszą relację między wnętrzem a zewnętrzem.

Objętości, zbudowane z nośnych ścian działowych, mają różną wysokość i pojawiają się na górnym poziomie, aby stworzyć sztuczny krajobraz kontrastujący z naturalnym krajobrazem gór. Wybór materiałów jest celowo ograniczony; ściany są pokryte bladym cementem, pokrytym farbą refleksyjną, zarówno ze względów estetycznych, jak i w celu ich ochrony. Wewnątrz izolacja pokryta jest białym tynkiem.

Zewnętrznie dom był ubrany w miejscowy kamień. Nieprzezroczyste aluminiowe okucia nadają całemu projektowi współczesny charakter. Należy zwrócić szczególną uwagę na proces realizacji. Metoda pragmatyczna wiąże aspekty techniczne i naturę. Z technicznego punktu widzenia istnieje połączenie ze szwajcarskim rzemiosłem.

Blacha delikatnie działa, rozwiązuje szczegóły związane z kapiącą wodą. Szalunki, dzięki systemowi utworzonemu ad hoc dla domu, ukrywają znaki łączenia tak, aby estetyka ścian cementowych nie uległa pogorszeniu i aby umożliwić wpuszczenie parkietu bez konieczności stosowania listwy przypodłogowej.

SCAPE

Obejrzyj wideo: Niesamowita Willa G autorstwa SCAPE w Sorengo w Szwajcarii

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: