See Through House by Wallflower Architecture + Design w Bukit Timah, Singapur

See Through House by Wallflower Architecture + Design w Bukit Timah, Singapur

Projekt:See Through House
Architekci:Architektura Wallflower + Design
Lokalizacja:Bukit Timah, Singapur
Powierzchnia:15,200 sf
Zdjęcia:Albert Lim KS

See Through House autorstwa Wallflower Architecture + Design

Architektura Wallflower + Design,to samo studio za Travertine Dream House i Secret Garden House powraca w naszym centrum uwagi. Tym razem zaprezentujemy jeden z ich najnowszych projektów – See Through House znajdujący się w Bukit Timah w Singapurze.
Ten 15 200 stóp kwadratowych domu znajduje się w jednym z najbardziej ekskluzywnych dzielnic Singapuru, mieszczącym pięć sypialni, pokój rodzinny, wiele kuchni, salon i jadalnię oraz gabinet wewnątrz budynku, a na zewnątrz jest wspaniały ogród i piękny basen.

The See Through House znajduje się w jednej z najbardziej ekskluzywnych części Singapuru i powstał w ramach większego projektu obejmującego siedem innych domów. Klient mieszkał w starym domu znajdującym się na tym dużym kawałku ziemi; postanowiono stworzyć sześć dodatkowych domów, które otaczałyby stary dom. Właściciel wybrał sześciu architektów do zaprojektowania sześciu różnych nowych domów. Stary dom poddany zostałaby przebudowie prowadzonej przez innego architekta. Wallflower Architecture + Design otrzymał zlecenie zaprojektowania pierwszego domu w grupie siedmiu podzielonych działek. Stary dom znajduje się na najwyższym punkcie kraju i ma panoramiczny widok na miasto. Aby zachować perspektywy, Wallflower miał za zadanie zaprojektować dom nie wyższy niż 2-piętrowy balkon starego domu.

Obszar charakteryzuje się rzędem dojrzałych drzew Tembusu chronionych w ramach ustawy o ochronie przyrody. Część tego rzędu drzew, samotny Tembusu, stoi pośrodku tej działki. Oprócz tego istnieje strefa ochronna o średnicy 10 metrów otaczająca drzewo. W strefie ochronnej nie jest dozwolona aktywność budowlana ani budowlana. Dalsze wytyczne wymagają odstąpienia 65% gruntów pod względem zewnętrznego miękkiego i hardscape.

Strategia polegała na wyrównaniu elementów domu równolegle do rzędu drzew Tembusu, czego rezultatem był koncepcyjny zielony korytarz, gdyby wszystkie wątki zostały połączone. Powstałe w ten sposób masy składają się z dwóch równoległych objętości, oddzielonych samotnym drzewem na tej działce i otoczonym drzewem trawiastym dziedzińcem. Główny salon, jadalnia i sucha kuchnia otwierają się na trawiasty dziedziniec i basen. Obudowa dziedzińca daje intymny pokój na zewnątrz, który jest zdecydowanie niejednoznaczny; dziedziniec może być ogrodem, tarasem i może stać się centralnym rdzeniem domu w stylu atrium. Prywatny, półprywatny i widok na bliski i daleki krajobraz zmienia się w zależności od tego, w jaki sposób jest wykorzystywana przestrzeń. The See Through House to ćwiczenie w równoważeniu integracji przestrzeni i krajobrazu.

Cyrkulacja w domu odbywa się pionowo przez ciągłe spiralne schody łączące trzy poziomy i poziomo wzdłuż wydłużonych korytarzy. Dzięki temu zoptymalizowano naturalne światło i wentylację poprzeczną, a pomieszczenia zaprojektowano tak, aby były jednoosobowe, a zatem większość po obu stronach otoczona jest trawiastym dziedzińcem i bocznymi ogrodami. Dwa poziomy i piwnica zamykają określony przez właściciela program funkcjonalny: ogród, basen, salon i jadalnię, suche i mokre kuchnie, pięć sypialni, pokój rodzinny i gabinet.

Przyjęcie malowanych na biało ścian betonowych, drewnianych okien migawkowych i geometrycznie prostego i niecodziennego wyrazu podkreśla potrzebę odłożenia się na konserwatywny dom kolonialny znajdujący się bezpośrednio na terenie Domu Widzenia, niegdyś rezydencji byłego prezydenta Singapuru. W tym samym czasie proste geometrie wyrażają i korzeniają Dom Widzialny jako konstrukcję tego dnia i wieku. Płetwy przeciwsłoneczne z drewna liściastego toczą fasadę, reinterpretując tropikalne okno z bali w starym kolonialnym bungalowie. Pozostaje to zawsze istotne, ponieważ jest to niepozorne urządzenie, które z łatwością usuwa surowość z ekstremalnych warunków pogodowych.

Architektura Wallflower + Design


















Obejrzyj wideo: Dom chłodzony wodą od Wallflower Architecture + Design. Bukit Timah, Singapur. HD

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: