Ośrodek SPA SPA KentPlus YALOVA od Project Design Group w Yalova, Turcja

Ośrodek SPA SPA KentPlus YALOVA od Project Design Group w Yalova, Turcja

Projekt:KentPlus YALOVA Wellness SPA Resort
Architekci:Grupa projektowa
Lokalizacja:Yalova, Turcja
Powierzchnia:3,552,090 ft ft (land)
Zdjęcia:Dzięki uprzejmości Project Design Group

Ośrodek SPA SPA KentPlus YALOVA od Project Design Group

Grupa projektowa zaprojektował ośrodek wellness SPAP KentPlus YALOVA w Armutlu, Yalova w Turcji. Ten luksusowy ośrodek położony jest na dość dużej działce, około 3552090 stóp kwadratowych, w regionie, który znany jest z szorstkiej topografii i łagodnego klimatu, ale także gwiezdnego widoku na morze. Ośrodek otoczony jest bujną, zieloną okolicą, która umożliwia gościom nawiązanie bardziej intymnego kontaktu ze środowiskiem naturalnym.

ObszarKentPlus YALOVA Wellness SPA Resort zaprojektowany przezGrupa projektowa w osadzie Dereliköy w Armutlu z Yalova, która jest położona na lądzie o powierzchni około 330.000 m², wita ludzi ze swoją topografią wzgórza, łagodnym klimatem i spektakularnym widokiem na morze i jest osadzona w zielonej okolicy, umożliwiając mieszkańcom ponowne nawiązanie kontaktu z naturą.

Ten unikalny naturalny charakter terenu stanowi podstawę koncepcji projektu, którego głównym celem jest zaprojektowanie budynków, aby częściowo zaginęły w tej naturalnej atmosferze, oraz poprzez harmonizację z topografią, aby rozprzestrzeniać się i wtapiać w krajobraz. Podobnie atmosfera dla użytkowników była taka, że ​​bawiąc się, odpoczywając lub chodząc po ulicy, powinni wchłonąć zapach natury. Aby uzyskać tę przewidywaną atmosferę dla użytkowników i zwiększyć jej efekt, w obszarach mieszkalnych powstały liczne zielone pasy. W ten sposób zapewniona jest integracja terenu, projektu i terenów leśnych otaczających obszar projektu.

W tym ukształtowanym terenie zielonym, przywiązując szczególną wagę do charakteru przestrzeni publicznej, ulice zostały wyłączone z ruchu kołowego, a piesi napotkali zieleń z mnóstwem ulic, które otwierają szerokie zielone pasy i prawie docierają do małego lasu na końcu trasy. Podczas projektowania jednostki projektu, które zostały dodane w tej atmosferze, znajdowały się na lądzie w sposób, który pozwoliłby na kontakt z nimi w określonych punktach i otoczyłby je w pewnych innych punktach.

Jednostki mieszkalne znajdowały się na bardziej stromych górnych zboczach lądu, a hotele znajdowały się na niższych zboczach, gdzie gradient stopniowo się zmniejszał. W rezydencjach pożądany jest nowy oddech zamiast aktualnych zwykłych typologii zamieszkania, a zamiast budowy monotypowej budowli buduje się inną morfologię mieszkaniową. Zamiast używać powtarzającego się standardowego typu mieszkania, różnych typologii; niektóre z nich z dachem tarasowym, niektóre z dachem czterospadowym, niektóre z większym zamkniętym obszarem, a niektóre z mniejszymi zamkniętymi są większymi ogrodami, są ze sobą połączone. I powstaje osada, której ulice tworzą przejścia, zwężając się w niektórych punktach i tworząc mały plac, rozprzestrzeniając się w innym miejscu. W ten sposób powstaje 14 różnych rodzajów bloków w sumie 163 bloków i 63 różnych rodzajów apartamentów w sumie 1001 mieszkań.

Poza tym fragment domów zwanych "hayat", który jest głównie widziany w typologiach "starożytnych tureckich domów", jest interpretowany ponownie przez integrację z nowoczesnym życiem. "Hayat" jest używany jako przyjemny wspólny obszar, który służy do łączenia dwóch różnych mieszkań i do zwiększenia interakcji i dzielenia się sąsiadami. Zasadniczo celem było stworzenie atmosfery stworzonej na zewnątrz poprzez wewnętrzny ogród do domu, który jest w życiu. W ten sposób stworzono atmosferę, której użytkownicy nie tylko doświadczali, gdy wychodzili na zewnątrz, ale także jako część ich codziennego życia. Jednostki mieszkalne, które zostały ponownie rozważone przy pomocy tych wszystkich podejść, zostały zaprojektowane w ten sposób, aby w inny sposób zebrać klasyczne typy planów i odtworzyć funkcjonowanie tego połączenia.

Zakłady opieki społecznej, których celem jest połączenie użytkowników z zasobami wód termalnych, innym naturalnym pięknem regionu, zostały osadzone w różnych elewacjach i ukryte w ziemi tak bardzo, jak to możliwe. Obiekty socjalne obejmują jedność zieleni i wody z basenami termalnymi i słodkimi oraz zielonymi kortami wewnętrznymi. W basenie termalnym zaprojektowano małe prywatne pomieszczenia sześcienne w obrębie basenu z wodą termalną. Wykorzystano światło dzienne na całym obszarze, badając historyczną typologię łaźni tureckiej. Podczas projektowania układu pomieszczeń tych obiektów socjalnych, bycie wewnątrz i na zewnątrz budynku zostało ponownie przemyślane i zbudowano wizualne połączenie między wodą termalną a wodą słodką.

W projekcie zaprojektowano trzy różne budynki hotelowe z całkowitą kwotą 592/595/135 … Aby nie ograniczać widoku każdego mieszkania, bloki hotelowe były podzielone na wyższe piętra i zachwiały się zgodnie z topografią niższe kondygnacje. Oszalanie tych niższych kondygnacji ułatwiło wejście z zewnątrz, dając użytkownikom łatwiejszy dostęp do odkrytych basenów termalnych, centrum spa, łaźni tureckich, centrum sportowego, centrum urody, pomieszczeń rekreacyjnych i innych jednostek społecznych. Oś strumienia, który przepływa przez najmniej stromą sekcję strony w kierunku strumienia, została zdefiniowana jako główna linia rekreacyjna projektu, gdzie interakcje społeczne wzrosły wraz z obecnością hoteli. Linia ta, która w końcu trafia na brzeg, przyciąga użytkowników z całego obszaru projektu ze względu na położenie w centrum strony, a także strukturę fizyczną i funkcjonalną.Wykorzystując różnorodne elementy krajobrazu i pawilony, poszerzając strumień i wprowadzając go do projektu, stał się on ważnym elementem i kręgosłupem projektu.

W obszarach rekreacyjnych w całym tym kręgosłupie zaprojektowano obszary socjalne, atrakcyjne zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci w różnym wieku. Ta linia rekreacyjna ozdobiona jest stawem biologicznym, amfiteatrem, placami zabaw, restauracjami i ogrodami tematycznymi do odpoczynku nad stawem. Wokół stawu o powierzchni 1200 m² rośliny mające włóknisty korzeń, oczka i trzciny służą do utrzymywania wody w czystości. Bogaty krajobraz został ukształtowany poprzez dobór odpowiednich roślin dla klimatu i gleby charakterystycznej dla Yalova. Na twardej podłodze, różne przejścia są zapewnione za pomocą brył betonowych i granitowych płyt kamiennych, podczas gdy w otwartych terenach zielonych preferowane są rośliny okrywowe, które nie potrzebują dużo wody.

Jak również budynki mieszkalne, zaplecze socjalne i hotele; wielopoziomowy garaż, centrum zdrowia, meczet, szkoła i budynki restauracyjne również zostały zaprojektowane jako część głównej koncepcji projektu.

Poprzez tę stworzoną atmosferę projektu starano się, aby środowisko naturalne, które jest najważniejszym elementem, a także dyrektor procesu projektowania i projektowania, w pierwszym rzędzie angażowało się w codzienne życie użytkownika.

Opis tekstowy przekazany przezGrupa projektowa

Obejrzyj wideo: KentPlus YALOVA Wellness SPA & Resort

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: