Black Lodge Tomislava Soldo na chorwackiej wsi

Black Lodge Tomislava Soldo na chorwackiej wsi

Projekt:Czarna chata
Architekci:Tomislav Soldo
Lokalizacja:Gorski Kotar, Chorwacja
Powierzchnia:1 076 m²
Zdjęcia:Jure Živković

Black Lodge – Tomislav Soldo

Tomislav Soldojest chorwackim architektem, który zaprojektował Czarną Lożę w górzystym regionie Gorski Kotar w Chorwacji.
Ta nowoczesna dwupiętrowa rezydencja oferuje powierzchnię mieszkalną o powierzchni 1 076 stóp kwadratowych oraz duże okna, które zapewniają piękne widoki na spektakularne otoczenie.
Dom nie wyróżnia się na tle innych domów w regionie. Ma dach dwuspadowy, zwartą konstrukcję i elewację wykonaną z drewna, jednak wciąż jest wyjątkowy na swój sposób. Sprawdź to!

Geneza tego domu może mieć nieco osobliwą narrację. Prawdopodobnie odwrócony, ale na pewno nie niechciany proces pojmowania i projektowania przestrzeni, w której najważniejsza rola sensoryczna ma samą naturę.

Początkowo, przed wszystkim innym, znajdowało się drzewo orzecha włoskiego, zapewniające doskonały naturalny odcień i reprezentujące pierwszą przestrzeń zewnętrzną. Z biegiem czasu stopniowo kształtował się taras wokół drzewa i ostatecznie pojawił się pomysł budowy domu.

Skośny teren z panoramicznym widokiem na pobliski las i krajobraz górski wraz z położeniem istniejącego tarasu były jedynymi decydującymi elementami w procesie projektowania tego wiejskiego domu.
Bez potrzeby flirtowania lub odwoływania się do istniejących i tradycyjnych w swoim otoczeniu, bez potrzeby przywłaszczania sobie lub zatwierdzania, był to po prostu dom na wzgórzu, przedłużenie tarasu i zamknięta belweder. Dach dwuspadowy, zwarta konstrukcja i wykorzystanie drewna w okładzinach elewacyjnych były jedynymi charakterystycznymi elementami funkcjonalnymi w regionie zaakceptowanymi i wdrożonymi do projektu.

Przy całkowitej powierzchni podłogi 100 m2 dom składa się z małego magazynu na poziomie piwnicy, salonu z otwartą kuchnią i łazienki na parterze oraz części sypialnej na antresoli.

Zamiar uzyskania przestrzennego przepływu między wnętrzem i wnętrzem, szczególnie w zakresie łączenia kuchni wewnętrznej, letniej kuchni zewnętrznej i tarasu, był równie pożądany w samym projekcie wnętrza w postaci otwartej przestrzeni kosmicznej .

W związku z tym cały dom jest postrzegany jako pojedynczy tom, w dużej mierze odzwierciedlający otaczającą przyrodę z każdego punktu, podczas gdy kuchnia i łazienka tworzą mały, kompaktowy, podobny do pudełka rdzeń osadzony w większej objętości domu.

Oprócz betonowej piwnicy i fundamentów, dom był w całości wykonany z bloków z betonu komórkowego, co znacznie przyspieszyło budowę w danym miejscu. Ściany zewnętrzne o grubości 30 cm, również wykonane z bloczków z betonu komórkowego, spełniły wszystkie wymagania fizyki budowli bez konieczności dodatkowej izolacji termicznej. Efektywność cieplna pod względem niechcianego przegrzania latem i utraty ciepła w okresie zimowym została wzmocniona przez wentylowaną elewację wykonaną z okładziny z modrzewia syberyjskiego.

Fasada pomalowana jest dwiema warstwami czarnej smoły drzewnej, naturalnym produktem oryginalnym, który wnika głęboko w drewno, zapewniając mu ochronę i długi czas działania.

Wygląd ciemnej, zwartej i pozornie monolitycznej struktury zmienia się wieczorem, włączając światła. Dom staje się delikatnym, prawie latarniczym przedmiotem, rzucając światło na otoczenie przez szczeliny żaluzji imitujące promienie słoneczne, które oświetlają wnętrze w ciągu dnia.

Tomislav Soldo

Obejrzyj wideo: Oszałamiająca czarna chata autorstwa Tomislava Soldo na chorwackiej wsi

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: